Регионална занаятчийска камара - Пловдив кани на изложба ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ

...
</TD
>Регионална занаятчийска камара - Пловдив кани на изложба ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ
Коментари Харесай

В Пловдив изложба показва уникалността в красотата на забраждането на българката

Регионална занаятчийска камара - Пловдив кани на изложба  " ВИЗИЯ, РАЗКАЗ, ДОКОСВАНЕ " -  " Една разказана приказка от занаятчия Стоян Маринов " на 19.04.2023г /сряда/ от 18.00 часа в Дом на културата " Борис Христов " гр. Пловдив, етаж II.

Организаторите, кураторът, занаятчия Стоян Маринов, и живите модели на част от забражданията ще ви чакат, с цел да ви опишат за изложбата. Тя се открива с присъединяване на невероятните реализатори от Фолклорен отбор " ТРАКИЯ " и показва деветнадесет забраждания и украси за глава, възобновени от занаятчия Стоян Маринов по редки /изчезващи в наше време/ мостри, събирани на терен от музейни сбирки, литературни източници и фотоси.

Образите на моми лазарки, на булки и невести, на по-възрастни дами и прочие ни повеждат из другите етнографски области и групи население от българската етническа територия.

Чрез описа на занаятчия Стоян Маринов и посредством изразните средства на фотографията /фотосите са артикул на екипа от фотостудио " Тотем " и красивите лица на девойки от Фолклорен отбор " Тракия " / се разкрива самобитна приказка, за времената в които забрадката е била, една от най-важните елементи в цялостната конструкция и символика на българската, женска носия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР